Tento článok rozhodne nečítajte s plným žalúdkom, ale ani v prípade, že ste hladný a práve sa chystáte jesť. O videu na jeho konci ani nehovoriac. To len aby ste nepovedali, že sme vás nevarovali. A teraz k veci. Predstava, že konzumujete rybu, ktorej ešte stále bije srdce a pozerá na vás z taniera živými očami, je pre Európana viac než odpudivá. Nie však pre Japoncov. Oni si radi pochutnávajú aj na takýchto „delikatesách“ a, čuduj sa svete, hrdia sa tým, že je to ich tradičná technika prípravy ryby!  



Ikizukuri je názov živého jedla, ktoré vedia pripraviť len skutoční japonskí majstri. Vďaka precíznej práci s nožom dokážu vyvrhnúť rybe vnútornosti a porciovať ju bez toho, aby ju usmrtili. Srdce však stále pumpuje krv, preto má mäso ružovkastú farbu. Kuchár ho potom nakrája na kúsky, ale životne dôležité orgány ostávajú nedotknuté. Rybu podávajú na ľade, aby z nej netiekla krv, dokonca môže ešte dýchať žiabrami. Cudzinci, ktorí ikizukuri v Japonsku predsa len ochutnali, tvrdia, že chutí ako sashimi, teda surové rybie mäso. Podobným spôsobom pripravujú Japonci aj rôzne druhy morských príšeriek či žaby.

Ryba

Predstavte si, že prídete do reštaurácie, ukážete prstom na živú rybu v akváriu, čím vlastne rozhodnete o tom, že zahynie pomalou a krutou smrťou. Potom vám ju prinesú obloženú ľadom, ešte jej bije srdce a pozerá na vás očami, z ktorých počas vášho zvráteného kulinárskeho zážitku pomaličky uniká život. Japonci tvrdia, že je to ich tradičná kuchárska technika, väčšina civilizovaného sveta však vníma ikizukuri ako obyčajnú zvrátenosť, barbarstvo a kruté týranie živého tvora. V niektorých krajinách, napríklad v Nemecku a Austrálii, je tento druh prípravy pokrmu zakázaný.

Zdroj: Youtube