Každý sa už určite zastavil v známom fastfoode a objednal si svoj obľúbený burger. Bohužiaľ, ako sa v dnešnej dobe stáva celkom často, to, čo ste dostali pripomínalo skvelé jedlo len z veľkej diaľky. Nehovoriac o tom, čo asi obsahuje tá hnedá placka tváriaca sa ako mäso.



Pravý hamburger vyzerá úplne inak. Navyše, za približne rovnakú cenu, akú zaplatíte za menu burger, cola, hranolky, vykúzlite doma jedlo, ktoré bude naozaj chutiť, a hlavne: Budete vedieť, z čoho je vyrobené. Rýchlo jednoducho a chutne. Jeden pre vás alebo vašich pažravých kamarátov k nedeľnému futbalu a jeden pre vašu polovičku, keby aj ona mala chuť na poriadnu porciu.

Hovädzí cheesburger s bylinkovým maslom

Náročnosť: Nízka

Doba prípravy: 25 minút

Ingrediencie:

1 okrúhla žemľa na hamburger

350 g hovädzieho mäsa (lepšie bude trochu mastné)

2 plátky syru Chedar

2 plátky údenej anglickej slaniny

1 paradajka

1 stredne veľká cibuľa

ľadový šalát

100 g masla

bylinky, rôzne druhy (rozmarín, bazalka, tymián, kôpor)

morská soľ

čierne korenie

olivový olej

kečup (nie, nerobím si srandu, kečup na hamburger jednoducho patrí)

hambáč1

Postup:

Mleté hovädzie mäso osolíme a okoreníme. Rukou premiešame, aby sa všetky chute spojili. Hotovú zmes dáme na pár minút do chladničky. Do zmäknutého masla pridáme nadrobno nakrájané bylinky. Každý podľa vlastnej chuti, pridáme si tam tie, ktoré máme sami radi, ideálne aspoň tri druhy. Vymiešame spolu s maslom na vláčnu hmotu, pridáme soľ a mleté čierne korenie, dáme to celé na kúsok alobalu, vytvarujeme valček,  takzvanú „salónku’“ a dáme na pár minút do mrazničky, aby maslo stuhlo.

Stuhnuté maslo vyberieme a odkrojíme z neho jeden plátok hrubý zhruba pol centimetra. Z mletého mäsa si vytvarujeme dve rovnaké placky, na jednu do stredu uložíme plátok masla. Prikryjeme zvyškom mäsa a spolu vytvarujeme asi 3-4 cm hrubú placku. V strede ešte surového mäsa prstom urobíme malú priehlbinku. Robí sa to preto, lebo mäso má tendenciu sa pri pečení v strede zdvihnúť  a to my nechceme.

Na rozpálenú panvicu dáme najprv opražiť slaninu, záleží len na nás, ako veľmi chrumkavú ju chceme. Na kolieska nakrájanú cibuľu necháme vo výpeku zo slaniny 5-7 minút, kým nedosiahneme zlatú až jemne hnedú farbu. Do panvice potom dáme lyžicu olivového oleja, na ňom opečieme mäso. Pozor, len jedno otočenie! Necháme burger 4-5 minút z oboch strán opiecť, mleté mäso je pórovité a tento čas mu stačí. Tesne pred koncom položíme navrch dva plátky syru, necháme to tam asi minútu. Maslo sa vo vnútri rozpustí a všetka chuť byliniek a mäso samotné zaručia burgru perfektnú šťavnatosť.

A teraz prichádza trochu stavbárčiny  ̶  kompletizácia!

Žemľu po šírke rozkrojíme na dve polovice. Na spodnú dáme trochu kečupu, na kečup 2-3 lístky umytého ľadového šalátu. Na šalát jedno až dve kolieska paradajky (podľa veľkosti). Na ňu príde burger, na burger ešte slanina a opečená cibuľa. Celé to zakryjeme vrchnou časťou žemle a dokonalý hamburger je na svete. Dôležitá informácia: Každé zeleninové „poschodie“  hamburgeru jemne osolíme a okoreníme.

Lososový burger s avokádom a pečenou paprikou

Náročnosť: Nízka

Doba prípravy: 20 minút

Ingrediencie:

žemľa (v tomto prípade môže byť akákoľvek)

200g lososa (nie steak)

1 avokádo

1 paradajka

ľadový šalát

pečená paprika (úplne postačí z konzervy)

kôpor

čierne korenie

morská soľ

olivový olej

hambáč2

Postup:

Lososa nasekáme na malé kúsky, pridáme kôpor, čierne korenie a vytvarujeme burger zhruba 2-3 cm hrubý. Pripravíme si zeleninu, paradajku, šalát a avokádo. Na lyžičke masla opečieme mäso z oboch strán asi 2 minúty. Nenechávame ho tam dlhšie,  stratil by šťavnatosť a bol by suchý. Pár sekúnd pred tým, ako burger vyberieme, dáme na panvicu pečenú papriku. Len aby sa prehriala.

Opäť trochu stavbárčiny  ̶  kompletizácia!

Žemľu pokvapkáme olivovým olejom, uložíme šalát, dve kolieska paradajky, lososový burger, na plátky nakrájané avokádo a nakoniec pečenú papriku. Prikryjeme vrchnou časťou žemle a okamžite podávame. Šalát, paradajky a avokádo je vhodné okoreniť  a na záver ešte pokvapkať olivovým olejom. Je to fresh a zdravý burger, ktorý sa hodí viac pre ženy, určite ho ocenia.

TIP NA ZÁVER:

Domáce guacamole (omáčka z avokáda)

Náročnosť: Veľmi nízka

Doba prípravy: 5 minút

Ingrediencie:

1/2 avokáda

1/4 stredne veľkej cibule

morská soľ

čierne mleté korenie

limetka

hambáč3

Postup:

Avokádo  zbavíme kôstky a šupky, vidličkou roztlačíme na pastu,  pridáme najemno nakrájanú cibuľu,  čierne korenie, soľ a pár kvapiek limetky, poriadne premiešame a máme hotovo. Guacamole je zaujímavá exotická chuť vhodná nielen k hamburgeru, ale aj k červenému mäsu alebo k obyčajným nachos.

Foto: autor