Neznášate kocovinu? Prekvapenie, je nás celá armáda! Ako sa tomu, zväčša rannému, utrpeniu vyhnúť? Ideálne je nepiť vôbec. Ibaže, povedzme si to na rovinu, občasnej párty alebo nechcenému zliatiu sa jednoducho nevyhneme. Takže ako zmierniť bolesti hlavy a rozbabraný žalúdok?



Tipov a trikov je celá kopa. Piť čistú vodu, zajedať panáky kyslým, dať si za lyžičku bravčovej masti a množstvo ďalších, často aj nezmyselných, nápadov. Nás ale zaujímalo, či sa samotným alkoholom dá predísť kocovine. Teda z čoho sa ožrať, aby nám bolo ráno čo najmenej zle. V ideálnom prípade vôbec. Výsledok? Z každého alkoholu, ak to preženiete, vám bude zle. Alkohol vaše telo zbaví živýn, vody, ničí svaly a vnútorné orgány, teda telo musí nejakým spôsobom vrešťať o pomoc. Správne ale tušíte, že nie každý alkohol vás demoluje rovnako.

fakty o alko 3

Milovníci tmavého a chutného majú obrovskú smolu. Farbu a chuť alkoholu dodávajú látky, ktoré sa súhrne označujú kongenéry. Ak by ste sa v chémií začali vŕtať trochu viac, prídete na to, že toto označenie je veľmi všeobecné a mnohí by ho nazvali nepresné. Pre naše potreby, ale stačí vedieť, že sú zákerne. Lebo, ako sme už spomenuli, dávajú alkoholu chuť a farbu, no zároveň sú značne toxické. V praxi to znamená, a určite to máte už odskúšané, že z whisky vám bude oveľa viac zle ako z vodky.

Nie každý farebný a chutný alkohol však obsahuje rovnaké množstvo kongenérov. Istá štúdia porovnávajúca rôzne druhy alkoholu s vodkou a ginom prišla s rebríčkom, ktorý nám ma trochu pomôcť pri rozhodovaní sa z čoho sa večer v bare ožerieme. Najviac nám bude zle z brandy, menej z červeného vína, ešte menej z bourbounu, tmavého rumu a krátky rebríček uzatvára whisky. Pre lepšiu predstavu – Bourbon má osemkrát viac kongenérov ako gin a dokonca až tridsaťkrát viac ako vodka.

Traduje sa historka, že čím drahší alkohol, tým menšia kocovina. Nie je to celkom pravda. Dôležité sú filtrácia a destilácia. Viacnásobne opakovaný proces čistí alkohol od nechcených látok spôsobujúcich rannú nevoľnosť. S opakovanou filtráciou, samozrejme, rastie aj cena destilátu. No spoliehať sa na to, že si kúpite super drahú fľašu a ráno vám nič nebude, je bláznovstvo. Opäť návrat k vodke, ginu a výskumom. Kocovina z luxusného drahého bourbonu je totiž zrovnateľná s kocovinou z lacnej vodky a lacnejšieho ginu.

O tom, že cukor a alkohol v jednom pohári je doslova diablova pomsta, snáď nemusíme viesť debaty. Čím sladšie, lacné vína, likéry alebo sladený koktejl, tým väčšie peklo vás ráno čaká. Ak si neviete obľúbený sladučký alkohol odoprieť, dajte si jeden pre chuť a potom už pokračujte len s niečim chlapským.

Ťažkosti po opici

Večná otázka je tiež pivo verzus tvrdé. Z čoho bude menšia kocka? Je to v podstate jedno. Čo pivu chýba na obsahu alkoholu, to doženú bublinky. Vysvetlenie sa zdá ako nejaký detský výmysel, no naozaj to tak funguje. Plyn nazhromaždený v žalúdku zo sýteného nápoja doslova vtláča alkohol do organizmu a teda poriadne pomáha tomu, aby vám bolo ráno fakt zle. Výsledok teda je, že je viac menej jedno, či pijete tvrdé alebo pivo. Podstatné je, aby ste nekombinovali a nemiešali.

Vyzerá to teda tak, že ak máte paranoju z opice, mali by ste piť len kvalitné a drahé vodky. Aj keď táto rada je naozaj veľmi výrazne postavená na vode. Veď vyskúšajte a dajte vedieť…