Možno to nepotrvá dlho a na jedálenský stôl sa nám dostane poriadne osvalené prasiatko s nízkym obsahom tuku či takýto super svalnatý býček, ktorý sa podrobil genetickej modifikácii. Vedcom už totiž nestačí geneticky upravovať len kukuricu či pšenicu, na rad prišli aj zvieratá.



Aby mali hospodárske zvieratá vlastnosti, pre ktoré ich človek chová, muselo prebehnúť veľa generácií šľachtenia. Proces kríženia je ale pomalý, preto boli vyvinuté nové metódy, ktorými možno docieliť rovnaký výsledok za menej času. Za myšlienkou vytvoriť geneticky modifikované zviera stoja vedci z Číny a Južnej Kórei, ktorí pomocou editácie jedného jediného génu s názvom MSTN dokázali vytvoriť ošípanú s dvojnásobným množstvom svaloviny oproti bežnému prasaťu.

Už v 19. storočí sa ale na čosi podobné podujali Belgičania, keď zámerne šľachtili kravy s chybným génom. Druh nazývaný „belgian blue“ vznikol krížením domácich kráv s kravami pochádzajúcimi z Anglicka a meno dostal podľa modrastého sfarbenia pokožky. Vďaka genetickému defektu tieto kravy dosahujú enormné rozmery a vyznačujú sa takzvaným „dvojitým osvalením“. Od bežných kráv sa líšia tým, že majú vyše 40 % jedlej svalovej hmoty a v dôsledku narušeného ukladania tuku je ich mäso chudé. Ošípané a kravy však nie sú jedinými obeťami genetickej manipulácie, vyskúšaná bola aj na psoch plemena whippet. Tie vďaka dvojitému osvaleniu môžu podávať excelentné výkony pri bežeckých pretekoch. Tak čo, dali by ste si steak z takéhoto býčka?

Zdroj: youtube