Dnes o najhoršom jedálnom zverstve  ̶  sacharidy + tuky.  Presne tá najobľúbenejšia a najslastnejšia kombinácia. Naše telo evolučne nie je schopné tráviť tieto dva makronutrienty, ak sú v zastúpené ako hlavný zdroj energie.



Fastfood

Hovädzí hamburger vysmažený na solídnej dávke prepáleného rastlinného (palmového alebo slnečnicového) tuku s roztečeným plnotučným taveným syrom plným taviacich solí a fosforu. Uzavreté v bielej nestarnúcej (doslova) hmote, z diaľky pripomínajúcej žemľu. Samozrejme, všetko zajedané v tuku fritovanými sacharidmi – hranolkami a zapíjané čiernym bublinkovým sladkým sirupom na 4 písmená, začínajúcim na K.

katherine-webb-carl-jr

Mliečna čokoláda

Ďalšie jedlo, ktorého sa treba strániť ako čert kríža. Všetko rafinované, spracované a okolo kakaa tá čokoláda ani len neprešla, lebo by od toho kakaa zaiste dostala bejzbalkou po krížoch. Skúste tú zdraviu škodlivú hnedú hmotu zameniť za tú s aspoň 70 % kakaa. Chvíľu to bude trvať, kým si zvyknete na zvláštnu chuť, ale neskôr ju nebudete nikdy chcieť nahradiť mliečnou, to mi verte.

Napolitánky a tyčinky

Aké majú krásne obaly, že? To je pohľad. Prvé zahryznutie. Nebíčko… Alebo žeby to bolo naopak?
Naše zmysly sú klamané súhrou tuku a sacharidov, no nečakajte mnoho iného ako kombináciu bielej múky, nasýtených trans-mastných tukov, množstvo kyseliny myristovej a laurovej. Potenciálne karcinogénny produkt, v podstate tak isto ako cigareta.

Chutí to dobre? Rátajte ale s tým, že sa vám kombinácia bielej múky a trans-mastných kyselín (a teda sacharidov a tuku) môže odvďačiť naštartovaním zápalového procesu v cievach, aktiváciou tzv. cytokínov a spustením procesov aterosklerózy, infarktov, náhlych mozgových príhod a zrejme aj rakoviny.