Málokto možno vie, že spôsob čapovania piva, ovplyvní to ako bude vo výsledku chutiť.  Rituál čapovania musí byť jednotný a presne zadefinovaný! Jednotlivé kroky musia doviesť každý pohár piva k tomu, že bude zážitkom. Spôsob ako dosiahnuť dokonalú chuť piva popisuje 5 krokov rituálu HEINEKEN Star Serve.



Martin Melis_capovanie

Čapovanie piva ovplyvňuje vlastnosti akými sú sviežosť, charakter a stabilita pivnej peny, horkosť či dokonca teplota. Svetlé ležiaky sú vo všeobecnosti tým senzoricky najcitlivejším typom piva spomedzi všetkých vo svete varených pív a aj preto je dôležité a nevyhnutné čapovať výlučne na jedenkrát. To, ako načapovať fantastické pivo pomocou rituálu Star Serve, nám predstavil v rozhovore barman Martin „Melo“ Meliš, ktorý je jediný Slovák hrdiaci sa titulom „Heineken draught master“ (majster čapovania).Rituálu Star Serve sa učil priamo v Amsterdame a definuje ho 5 jednoduchých krokov čapovania dokonalého piva.

1. ČISTÝ A VYCHLADENÝ POHÁR

Čistý a vychladený pohár je základom. Nech sa deje čokoľvek, nikdy nezabudnite tesne pred čapovaním opláchnuť pohár v studenej vode. Vo vychladenom pohári aj pivo ostane dlhšie studené. Po opláchnutí skontrolujte čistotu skla, pretože jedine čisté sklo zabezpečí vyššiu stabilitu a trvácnosť pivnej peny.

Nielenže vychladíte pohár, ale vypláchnete aj tie najmenšie čiastočky prachu. Navyše vo vychladenom  skle aj pivo ostane dlhšie studené , takže si ho hostia môžu ideálne vychutnať. . Samozrejmosťou je tiež  čistota skla. Tá  prezrádza veľa nielen o barmanovi, ale aj o bare samotnom.HK Star Serve 1_RINSE_LR

2. SPRÁVNY UHOL

Čapujte pod uhlom 45 stupňov. Je to ideálny uhol k tomu, aby pivo nádherne kĺzalo do pohára a teda príliš nepenilo. Pohár v uhle 45 stupňov držte až do momentu, kým je pohár takmer plný. Vtedy pomaly začnite pohár vyrovnávať, no za žiadnych okolností „sosáčik pípy“ neponorte do peny. Je to nielen nehygienické, ale narúša to jej stabilitu! Pivo čapujte až do momentu, kedy pivná pena začne pretekať cez okraj pohára. Sledujte, ako po pohári teraz steká pivná pena z množstvom veľkých bubliniek uviaznutých v jej štruktúre. Toto sú bublinky kyslíka. Tie ovplyvňujú nielen stabilitu pivnej peny, ale rovnako negatívne vplývajú na senzorické vlastnosti piva, a preto ich treba zrezaním odstrániť.

HK Star Serve 2_POUR_LR

3.STIERANIE PENY

Špeciálnou stierkou zotrieme pretekajúcu vrstvu peny pod uhlom 45 stupňov. Tu je dôležité podotknúť, že stierka musí byť mokrá. Takto nielen odstránime nadbytočnú časť pivnej peny, obsahujúcu posledné zvyšky kyslíka, ale rovnako, na novovzniknutú vrchnú vrstvu pivnej peny, nanášame tenký vodný film, ktorý zabezpečí, že pivná čiapočka bude nielen rovná, ale tiež nádherne lesklá, len mierne pretŕčajúca cez horný okraj pohára.

HK Star Serve 3_SKIM_LR

4.KONTROLA

Pivo necháme pár sekúnd postáť. V tomto momente je možné sledovať ako sa spodná vrstva pivnej peny pohybuje smerom nahor. Pivná pena tesne po dočapovaní obsahuje ešte mnoho piva, ktoré z nej steká späť do objemu pohára –  pena hustne a koncentruje sa pri hornom okraji.   Okrem toho zvyšky pivnej peny stečú po pohári a vo finále tak nezanechajú na pohári žiadnu stopu. Skontrolujeme správnu mieru načapovaného piva, ktorá by mala dosiahnuť horizontálnu líniu symbolu piva Heineken, ktorým je červená hviezda.

HK Star Serve 5_SERVE_LR

5. S ÚSMEVOM

Nevyhnutné pre dodržanie rituálu HEINEKEN Star Serve je servírovanie na podpivník a v pohári rovnakej značky, logom smerom k hosťovi. Pohár pritom držíme výhradne za jeho spodnú časť. Usmiaty a s vetou „Nechsa páči, váš Heineken.

HK Star Serve SERVING TRAY LR