Určite to poznáte, tá chuť hranolčekov z McDonald´s, ktorej sa nikdy nedá plne odolať. Na jednej strane viete, že by ste si už ďalší hranolček dať asi nemali, no ruka vám z balíka predsa len potiahne opäť jeden lahodne ufritovaný kúsok, respektíve si k pultu rovno skočíte kúpiť nové balenie. Aké je však tak dlho skrývané výrobné tajomstvo jedného z najznámejších jedál amerického fastfoodového gigantu?  

Takýto zložitý recept ste asi ešte nezažili. Po rokoch odtajnené zloženie konečne vyplávalo na svetlo sveta! Pri príprave tejto chrumkavej dobroty ide hlavne o zloženie oleja, v ktorom sa hranolčeky fritujú.

Mysleli ste si, že zamestnanci McDonald´s používajú rovnaký slnečnicový olej ako Vy doma? Omyl!

V skutočnosti ide o špeciálnu zmes viacerých ingrediencií a to: kanolového oleja získaného zo špeciálnej odrody repky olejnej, hovädziu arómu, kyselinu citrónovú, cukor a difosforečnan disódny (konzervačná látka). Ak si myslíte, že nakrájané zemiaky stačí len hodiť to takejto zmesi oleja, stále to nie je všetko. Hranolčeky si musia dať takýto kúpeľ dvakrát. Výrobca ich najprv zľahka krátko frituje, nechá vychladnúť a následné hlboko zmrazí. Potom ich rozvezie po svojich prevádzkach, kde sa v špeciálnej olejovej zmesi po druhýkrát upražia dozlata tak, ako ich už poznáte. Ak si teda najbližšie v jednej z reštaurácií McDonald´s dáte túto pochúťku, zamyslite sa nad tým, aký dlhý proces sa skrýva v jej príprave.

Zdroj: Quora.com | Foto: Miss-wanderlust.com