Žihľava dvojdomá alebo pŕhľava – pozná ju každý, no málokto aj obľubuje. Niet sa čomu čudovať, veď aj pri tom najpriateľskejšom dotyku „hryzie“. Občas ale treba prekonať takéto malé útrapy, žihľava sa vám určite odmení.



 

História

Zmienky o používaní žihľavy na liečebné účely existujú už od staroveku. Grécky lekár Dioskurides ňou napríklad liečil krvácanie z nosa, zápal pľúc, vredy či drobné poranenia. Starí Rimania sa ňou ošľahávali kvôli prekrveniu a používali ju aj na čistenie krvi. O tom, že si kedysi ľudia žihľavu ctili, svedčia aj niektoré maľby a zápisky.

Čas zberu

Vonku sa príjemne otepľuje, jar máme už aj v kalendári a všetko zelenie. To je najvyšší čas, vybrať sa na zber žihľavy. Nájdete ju takmer všade – rastie v húštinách, pri plotoch, na okrajoch ciest, násypoch. Je veľmi odolná, preto zbaviť sa jej v záhrade nie je jednoduché.

Mladé lístky sú plné sily, pravdepodobne vás pri neopatrnej manipulácii popŕhlia, ale nemusíte sa báť, jej uhryznutie nie je smrteľné. Dokonca sa traduje, že lieči reumu. Od nepamäti sa ľudia na jar v rámci jarného nabudenia vyváľali v žihľave nahí. Zrejme to nebolo nič príjemné, avšak organizmus to istotne povzbudilo.

Druhý zber sa robí na jeseň. Zbierajte však len mladé listy či výhonky, skôr ako žihľava zakvitne.

Ako ju spoznať

Dorastá do výšky až 1,5 metra, má štvorhrannú byľ, predĺžené a na okrajoch zúbkaté listy a nenápadné kvety. Nájsť ju nebudete mať určite najmenší problém. A ak by ste si predsa len neboli istý, dovoľte jej, dotknúť sa vás.

Na čo ju využiť

Má všestranné využitie – dobrým pomocníkom je pri problémoch s močovými aj dýchacími cestami. Čistí krv a odstraňuje únavu, preto sa odporúča piť z nej čaj v rámci jarných prečisťujúcich kúr. Rovnako dobre poslúži pri problémoch so žalúdkom a dokonca priaznivo pôsobí na tvorbu materského mlieka. Podporuje látkovú premenu, činnosť žliaz s vnútornou sekréciou a tvorbu krviniek. Žihľava je výborný liečiteľ, ktorý vám navyše poslúži zdarma. Skúste sa s ňou spriateliť, dokáže vyliečiť aj kožné problémy.

Spravte si čaj – najčastejší spôsob užívania žihľavy je popíjať čaj. Môžete tak urobiť s čerstvými mladými lístkami alebo sušenou bylinou. Pri čerstvých lístkoch je doba lúhovania kratšia (od 3 do 5 minút), pri sušených sa lúhuje 10 až 15 minút v zakrytej nádobe.

žihľava

Nepohrdnite ani výluhom na vlasy – ak chcete svojim vlasom dopriať trochu luxusu, zaručene ich potešíte výluhom so žihľavy. Stačí si ho pripraviť rovnakým spôsobom ako čaj, nechať vychladnúť a po umytí si ním vlasy jednoducho preliať. Ak to budete robiť pravidelne, vaše vlasy zosilnejú, nebudú sa toľko mastiť ani sušiť, podporíte ich rast a navyše získajú krásny, trochu červenkastý lesk. Hovorí sa, že keď chcete mať vlasy bujné, husté a nezničiteľné, používate žihľavu, pretože ona je presne taká.

Môžete si si z nej vyrobiť tinktúru – pokiaľ chcete mať moc žihľavy vo fľaštičke, pripravte si tinktúru. Stačí si na jar alebo jeseň nazbierať mladé výhonky (môžete použiť aj koreň – ten je najlepšie zbierať na jeseň), očistiť, nasekať a zaliať liehom. Nechajte zmes v uzavretej nádobe aspoň dva týždne (občas ju pretrepte) a potom sceďte. Tinktúra vám vynikajúco poslúži pri chorobách pečene, žlčníka, sleziny, žalúdočných kŕčoch, pri nachladnutí. Zvonka ju môžete použiť na ekzémy, nechtové plesne, kurie oká či bradavice.

Hnojí a ošetruje – neviete sa zbaviť škodcov? Postrek alebo hnojivo pripravené zo žihľavy vám pomôže proti voškám a rastlinu posilní od koreňa. Navyše je to čisto prírodné, preto sa nemusíte báť chemických reakcií.

Oblečte si ju – už v minulosti našla svoje uplatnenie aj pri výrobe odevov. Tkanina z nej bola dokonca odolnejšia ako tá z konope, jemnejšia ako z bavlny a hriala viac ako vlna. Ak sa venujete tradičným remeslám, skúste si žihľavu votkať do plátna.

Pochutnajte si na nej – pripravte si so žihľavy pokrm, ktorý okrem príjemnej chuti dodáva vášmu telu vitamíny A a C a minerálne látky (vápnik, draslík a železo). Použiť ju môžete všade tam, kde by ste dali špenát a pokojne skúste aj experimentovať. Pre súčasníka je žihľavové jedlo netradičné, hoci v minulosti bolo bežné. Keď ho ponúknete priateľom, nebudú veriť, že konzumujú žihľavu. Máme pre vás dokonca niekoľko zaujímavých receptov:

žihľava 1

Žihľavový sirup

Počas horúcich letných dní budete s limonádou so žihľavovým sirupom proste neodolateľný.

100 ks žihľavy

2 l vody

2 kg cukru (môžete použiť aj trstinový)

100 g kyseliny citrónovej

2 citróny (chemicky neošetrované)

Umytú žihľavu dáme do hrnca, pridáme na kolieska nakrájané citróny, kyselinu citrónovú a vodu. Necháme odstáť 24 hodín. Na druhý deň túto voňavú zmes scedíme cez gázu, pridáme cukor a necháme prejsť varom dokiaľ sa cukor nerozpustí (miešame). Mierne vychladený sirup nalejeme do fliaš.

Žihľavové pesto

Zmes žihľavy, orieškov a cesnaku vám určite zachutí :)

cca 1/2 kg žihľavy

3 strúčiky cesnaku

2 až 3 PL orieškov (použite ľubovoľné)

soľ a bylinky podľa chuti

olej podľa potreby

Všetko spolu zmixujeme a pridáme olej, aby bola zmes v správnej pestovej konzistencii. Pár týždňov vám vydrží v chladničke aj bez sterilizácie.

Žihľavové cestoviny

Veľmi jednoduchý recept, vďaka ktorému dostanete trochu zeleniny do organizmu aj najväčšiemu ignorantovi zelenej farby.

cca 150 g hladkej múky

2 vajíčka

žihľava

soľ

Žihľavu pomelieme, pridáme múku a vajíčka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a nakrájame na rezance. Tie potom použijeme ako bežné cestoviny.

Foto: guiadoscuriosos.com

Autor: Jana Husárová