Ste gurmán a vyhľadávač netradičných pokrmov? Zbystrite pozornosť! Zostavili sme pre vás jedálny lístok s jedlami z celého sveta. V našom menu nájdete maškrty, ktoré vám vaše mamičky, babičky ani frajerky nenavaria. A nemusíte mať strach, smažené pavúky či chrobáky vám servírovať nebudeme. Tak nech sa páči, ponúknite sa, tu je náš jedálny lístok!



 

Skôr ako sa vrhnete na hlavný chod, pripravte svoje trávenie nejakým predjedlom.

1. Pei dan alebo „storočné vajcia“ – táto čínska špecialita vás určite ohúri. Vajíčka, ktoré zrejú približne tri mesiace zabalené v čaji, hasenom vápne, popole a soli nielenže na pohľad nevyzerajú vábne, no z ich prenikavej vône budete lapať po dychu. Odporúčame konzumovať ľuďom bez čuchu.

storočne_vajce

2. Casu marzu – veľmi obľúbený ovčí syr priamo zo Sardínie. Tento syr je taký vyzretý (snáď až prezretý), že sa podáva v štádiu rozkladu so živými larvami Piophila casei. Len pre silné žalúdky.

Po predjedle je čas na polievku.

1. Polievka z vtáčieho hniezda alebo „kaviár východu“ – tradičná čínska polievka z vyvarených vtáčích hniezd. Ide o vtákov Aerodramus maximus alebo Aerodramus fuciphagus, ktorí svoje hniezda lepia slinami a tie sú základnou prísadou pre túto polievku. Je veľmi výživná, liečivá a (ako inak) afrodiziakálna. Okrem toho patrí k luxusným pokrmom, preto ak máte hlboko do peňaženky, neobjednávajte si ju.

2. Tiết canh alebo Polievka z kačacej krvi – túto lahôdku sme pre vás doviezli z Vietnamu. Polievka sa pripravuje čerstvá, zo surovej kačacej krvi a mäsa a podáva sa za studena. Vhodná najmä pre upírov.

polievka_z_kacaej_krvi

Snáď nie ste ešte úplne zasýtený a nechali ste si miesto aj pre hlavné jedlo. Môžete si vybrať hneď z troch gurmánskych počinov.

1. Sannakji – tento tradičný kórejský pokrm je z chobotnice. Na tom by ešte nebolo nič zvláštne, to príde až teraz. Chobotnicu vám na stôl prinesieme živú a vy si ju budete krájať sami za jej výdatného asistovania. Pozor však na jej stále aktívne prísavky, môžete sa nimi udusiť. Jedlo je zaručene RAW.

Octopus, ready for preparation, restaurant in Osaka

2. Tepa – aljašskou špecialitou sú sekané rybie hlavy. Hlavy lososa sa nasekajú spolu s vnútornosťami, zabalia sa do vriec alebo sudov a zahrabú. Takto kvasia niekoľko týždňov. Zápach z nich je rozhodne kvalitný.

3. Balut – delikatesa pochádzajúca z Filipín. Ak neviete, čo si pod tým názvom predstaviť, radšej si predstavte čokoľvek, len nie to, čo si prečítate o chvíľku. Balut je uvarené oplodnené vajíčko so zárodkom, najčastejšie malej kačky či kuraťa. Podávame ho tradične s citrónom, soľou a miskou na zvracanie.

balut

Prajeme vám dobrú chuť a nezabúdajte na rodičovské napomenutie: „Na jedlo sa nefujká!“

Foto: Youtube, Internet