Tatársky biftek je jedlo, ktoré si buď hneď zamilujete, alebo nad ním ohrniete nos. Základnou ingredienciou je však čerstvá hovädzia sviečková.



Veľa ľudí špekuluje nad pôvodom tataráku. Najznámejší mýtus je, že Mongoli pri svojich dlhých dobyvačných cestách, ktoré trvali aj celé dni, nemali príliš veľa času na prípravu jedál. Preto si mäso ukladali pod sedlo. To sa počas dňa a celodennej jazdy dobre naklepalo a nasolilo potom (rozumej ako POT :D) z koní. Stačilo už len pridať vajce, trochu cibuľky na ochutenie a tatarák bol na svete. Počas mongolských nájazdov na Európu sa tento recept dostal až k nám. Pôvod mena „tatársky“ je odvodený buď od slova „Tatar“ – tento pojem sa začal v Európe používať práve počas nájazdov, alebo od zvuku „trrrtrrr“, ktorý bojovníci vydávali počas útoku.

Tatársky biftek má však skutočný pôvod vo Francúzsku. Jeho meno vzniklo vďaka tatárskej omáčke, ktorá bola veľmi obľúbená. Ešte aj dnes, keď si vo Francúzsku objednáte tatarák, dostanete ich pôvodný s tatarkou, kaparami, petržlenom a nakladanými uhorkami. Robia ho na dva spôsoby – buď surový ako ho poznáme my, alebo z jednej strany 30 sekúnd opečený na panvici. Recept sa postupom času zmenil a po prvej svetovej vojne sa pre Američanov začal pripravovať s kečupom a worcesterskou omáčkou.

Samotní Tatári sa k názvu tatárska omáčka či tatársky biftek nehlásia, tieto pokrmy nepatria do ich tradičnej kuchyne.

Autor: Andrej + Miška