Svetová zdravotnícka organizácia čelí kvôli zaradeniu údenín a spracovaného mäsa na zoznam karcinogénov vlne kritiky. Bolívijské ministerstvo zdravotníctva však správu privítalo a vyzvalo obyvateľov planéty, aby červené mäso vo svojom jedálničku nahradili mäsom z lám!



Lamie mäso už dávno nie je len potravou chudých andských farmárov, pretože v posledných rokoch sa dostalo na stoly módnych reštaurácii v La Paze a Lime. Veľmi obľúbenou pochúťkou je údajne lamie carpaccio, pretože mäso týchto párnokopytníkov má nízky obsah tuku a vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín.

MäsoSpráva Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, vyvolala zdesenie a pobúrenie takmer po celom svete. Zaradila totiž obľúbené údeniny, ako je šunka, slanina či párky na zoznam preukázaných karcinogénov, kde figuruje napríklad aj tabak, azbest alebo plutónium. Rakovinu podľa správy IARC naviac „pravdepodobne“ spôsobuje aj nespracované červené mäso.

Mäso nie je jed, mierni emócie WHO

WHO pravdepodobne nečakala taký silný ohlas na svoju správu, ktorú vydala pred pár dňami, a preto teraz musí krotiť vzniknutú situáciu. Podľa nej varovanie neznamená, že by mali ľudia prestať jesť mäso úplne.

„Najnovšia správa IARC nevyzýva ľudí, aby prestali jesť spracované mäso, dáva ale najavo, že obmedzenie jeho konzumácie môže znížiť riziko vzniku rakoviny tráviaceho traktu,“ píše sa vo vyjadrení WHO. Diskutovaná správa vraj len potvrdila výživové odporúčania WHO z roku 2002, podľa ktorých by ľudia mali znížiť konzumáciu mäsových výrobkov, aby znížili riziko rakoviny.

rakovine spôsobenej nadmernou konzumáciou mäsových výrobkov, podľahne každoročne asi 34 000 ľudí.

Odhady hovoria o tom. že rakovine spôsobenej nadmernou konzumáciou mäsových výrobkov, podľahne každoročne asi 34 000 ľudí. Karcinómy spôsobené fajčením majú podľa rovnakej metodiky na svedomí úmrtie asi jedného milióna ľudí. Alkohol zabije každý rok asi 600 000 osôb a znečistené ovzdušie 200 000 ľudí.

MäsoWHO taktiež uviedla, že v rámci organizácie pôsobí stála skupina odborníkov, ktorí pravidelne hodnotia vplyv výživy na vznik a priebeh nemocí. Zísť by sa mala znovu na začiatku budúceho roka, aby sa na základe najnovších vedeckých poznatkov zaoberala „miestom mäsových výrobkov a červeného mäsa v kontexte zdravej výživy“.

Proti výsledkom správy sa ostro ohradili predovšetkým výrobcovia mäsových výrobkov, ale aj niektorí politici. Podľa Severoamerického mäsového ústavu (NAMI), ktorý združuje spracovateľov mäsa predovšetkým z USA, vedci upravovali dáta tak, aby došli k určenému záveru. Austrálsky minister poľnohospodárstva, zase označil túto správu WHO za frašku.

Zdroj: zpravy.idnes.cz