Všetkého veľa škodí a týka sa to i potravín, ktoré vyzerajú na prvý pohľad celkom neškodne. Reč je o škorici, ktorá pred pár dňami vzala život malému chlapcovi.



O škorici je známe, že má mnoho blahodárnych účinkov, ktoré sú nášmu zdraviu veľmi prospešné. Napríklad pomáha pri hnačke, zápale močových ciest či ďasien, cukrovke typu 2, chrípke a taktiež znižuje cholesterol. Jej ďalším pozitívom je, že stimuluje krvný obeh, má antibakteriálne účinky a dokonca je nápomocná i v boji proti rakovine. To je však len jedna stránka tohto obľúbeného korenia. Bohužiaľ, aj škorica môže náš organizmus položiť na lopatky, a to i do takej miery, že môže človeku spôsobiť smrť.

O druhej, čiernej, stránke tejto ingrediencie sa toho veľa nehovorí. Svoje by však o tom vedela rozprávať rodina len 4-ročného chlapca Matthewa Radara, ktorý zomrel na následky škorice. Po tom, čo našiel v kuchynskej skrinke škoricu vo forme prášku, chcel ju hneď aj ochutnať a začal si ju sypať do úst. Po chvíli u neho škorica spôsobila dusenie a chlapec sa zrazu zrútil na zem. Okamžite bol zverený do rúk lekárov, ale tí už skonštatovali smrť.

škorica

Medializovaním tohto príbehu chce jeho matka upozorniť i ostatných, aby si dávali na škoricu pozor, pretože nie je taká nevinná, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Okrem toho sa internetom už niekoľko rokov šíri i nepochopiteľná výzva, takzvaná škoricová výzva, ktorá je životu veľmi nebezpečná. To si však deti aj dospeláci, ktorí ju neustále skúšajú, vôbec neuvedomujú. V tejto zábavke ide totiž o to, aby každý, kto sa výzvu rozhodne zrealizovať, prehltol polievkovú lyžicu škorice. Znie to síce jednoducho a bezproblémovo, no háčik je v tom, že minútu po tom sa nesmie napiť žiadnej tekutiny.

Pozrite, ako výzvu (ne)zvládla jedna černoška, ktorá si “musela” do úst nasypať škoricu rovno celou naberačkou… a tak aj dopadla:

A prečo je teda škorica taká nebezpečná? Jej zákernosť spočíva v tom, že po prehltnutí sa ihneď nalepí na ústa, jazyk, podnebie a hrdlo, čo môže vyvolať dávivý reflex a záchvat a dusenie je v takomto prípade viac než pravdepodobné.

Odporúčaná dávka škorice pre dospelého človeka je pol čajovej lyžice denne. Takže pokiaľ ju obľubujete ako dochucovadlo jedál či nápojov, v takomto množstve by to malo byť v poriadku. Veľké množstvo škorice totiž môže nepriaznivo vplývať i na pečeň najmä vďaka kumarínu, ktorý obsahuje.

Zdroj: mirror.co.uk