Vianoce máme úspešne za sebou a rok 2015 sa pomaly chýli ku svojmu koncu, ktorý treba, samozrejme, osláviť tak, ako sa patrí. K dobrej silvestrovskej žúrke však okrem kvanta alkoholu patrí aj nejaké to dobré jedlo. Tradičnú voľbu pre väčšinu Slovákov prestavuje dobrá novoročná kapustnica!



Kapustnica vás nielen príjemne zahreje, ale navyše má potenciál stiahnuť z vás nejaký ten chľast. Či už sa chystáte Silvestra oslavovať na chate alebo doma, dobrá polievka určite padne vhod. Práve preto sme si pre vás pripravili 3 bombové tipy, na tie najlepšie silvestrovské kapustnice:

KAPUSTNICA SO SLIVKAMI A JABLKAMI:

Budete potrebovať:

  • 500 g kyslej kapusty
  • klobása
  • údené mäso
  • sušené hríby
  • cesnak
  • bravčová masť
  • sušené slivky
  • 1 – 2 jablká
  • 1 – 2 cibule
  • bobkový list
  • soľ a korenie podľa chuti
  • šťavu z polovice citróna
  • sladkú alebo štipľavú, sušenú, červenú papriku
  • 1 – 1,5 l vody alebo vývaru (podľa požadovanej hustoty)

Cibuľu nakrájajte na malé kúsky. V hrnci ju orestujjte na masti spolu s rascou, pridajte kyslú kapustu a zalejte vývarom. Potom pridajte korenie, slivky, huby, bobkový list a nakrájané jablko. Medzičasom si na panvici opečte údené mäso a klobásku, a hotovú zmes šupnite do hrnca. Nechajte variť asi 2 hodiny. Ku koncu varenia pridajte 2 až 3 strúčiky cesnaku a dochuťte citrónovou šťavou (ak sa vám polievka zdá málo hustá, môžete prihodiť zápražku). Čím viac sa zohrieva, tým je lepšia, pravda, ak to vydržíte… :)

kapustova_polievka_slivky_huby-624x415Zabíjačková kapustnica:

Budete potrebovať:

  • 500 g kyslej kapusty
  • bravčové plece (cca kilo)
  • bravčové kosti
  • bravčová masť
  • 1 – 2 veľké cibule
  • bobkový list
  • cesnak
  • rasca
  • soľ a korenie
  • voda

Na masti si do sklovita poduste cibuľu. Pridajte pokrájanú kyslú kapustu a nechajte dusiť spolu s rascou a bobkovým listom. Po 10 minútach zalejte vodou. Potom môžete pridať bravčové pliecko nakrájané na väčšie kusy a spolu s kosťami ho nechajte variť minimálne hodinu a pol. Nezabudnite polievku osoliť a okoreniť. Približne 5 až 10 minút pred koncom pridajte ešte 5 strúčikov cesnaku. Ak sa vám zdá polievka málo hustá, opäť môžete použiť slabú zápražku. Kapustnicu podávajte s chlebom.

ae3f0e16a5a31ef54527862cb0a84a28Biela, rybacia kapustnica:

Budete potrebovať:

  • 500 g kyslej kapusty
  • údená makrela
  • sušené hríby
  • sladká smotana
  • väčšia cibuľa
  • cesnak
  • soľ a korenie
  • rasca, bobkový list
  • olej
  • voda

Na oleji si do sklovita poduste cibuľku. Pridajte nakrájanú kyslú kapustu, rascu a duste približne 10 až 15 minút. Kapustu zalejte vodou, pridajte sušené hríby spolu s bobkovým listom a nechajte hodinku povariť. Potom pridajte vyčistenú a vykostenú údenú makrelu a nechajte pol hodiny variť. Pridajte slabú zátriepku, ktorú povarte 20 minút (do hladka vymiešaná múka so sladkou smotanou). 5 až 10 minú pred koncom pridajte 2 až 3 struky cesnaku. Kapustnicu podávajte s uvarenými omastenými zemiakmi.

IMG_2636

PS: PO SILVESTRI VÁM ASI DOBRE PADNE POZNAŤ ZOPÁR TRIKOV, AKO SA RÝCHLO DOSTAŤ Z OPICE!

Foto: poctivepotraviny.sk, jemine.sk, youtube