Na fľašiach a plechovkách od nealkoholického piva svieti nadpis 0,0%, čo všetkých vodičov podnecuje, aby si jedno otvorili rovno za jazdy. Čo ak ale výrobca zavádza, my nafúkame a prídeme o vodičák? My sme to otestovali!



Priznávame, nebolo to úplne plánované. Veď kto už si sadne do auta s tým, že ide striehnuť s pivom v ruke (a v bruchu) na policajtov. A tak sme si išli nedávno v neskorých nočných hodinách na aute po meste (nebudeme provokovať po ktorom), keď na nás prišiel smäd a otvorená bola už len pumpa. Povedali sme si, že vyskúšame Radlera nealko 0,0 %, veď je veľa hodín, dáme si už len koliečko, dve a ide sa domov. Pivko sme si otvorili, takmer ho dopili, keď sa zniekadiaľ  (doteraz tvrdíme, že tam musela byť čierna diera) vynorilo biele auto a so svetielkom (nie nádeje) nás odstavilo na krajnicu.

nealko pivo test

Vravíme si, že Murpyho zákony fakt existujú. Len škoda, že sa nám nestalo radšej to s chlebom a maslovou stranou.  Podaj mi doklady, schovaj pivo pod sedačku a tvár sa znudene, vraví kamoš – šofér. Vidím, že mu nie je všetko jedno, aj keď oficiálna stránka tvrdí, že po teste s jednou plechovkou sa nenafúka. Ale oficiálne stránky už toho natvrdili. Keďže sa živí šoférovaním, po požiadaní o dychovú skúšku sa mu trochu rozfofrovala nadobličková továreň na výrobu adrenalínu. Fúkol tak, ako sa na vodiča s pivom pod sedadlom patrí a čakal na číslo.  Tramtarará – krásna čistá nula, ako z výpisu účtu na konci mesiaca.  Posmelení novým poznatkom sme sa medzi rečou mladého strážcu zákona spýtali, ako je to s tým nealko pivom 0,0 a nafúkaním. Dostali sme odpoveď ako vystrihnutú z brožúry pre adolescentov na školách: “U nás na oddelení sme vypili kúsok tohto piva a okamžite sme nafúkali 0,05 – radšej to netreba riskovať.”

Nevieme, čo je na tom pravdy, my sme však testom prešli za jedna. Vlastne za nula. Neskôr sme našli výsledky testov jednej fakultnej nemocnice, kde testovači nenafúkali ani po troch plechovkách. Paráda.

Inak viete, ako sa vyrába nealko pivo? Sú tri spôsoby – odstránením alkoholu chemickými technológiami, použitím šľachtených kvasiniek alebo skráteným kvasením. Najnovšie radlery s citrónom a inými príchuťami sú ešte k tomu riedené takouto limonádou a vraj sú úplne ideálne na letné horúčavy kvôli obsahu vitamínu B a nulovému alkoholu, čím pôsobia na organizmus ako iontový nápoj. Nabudúce, keď nás zastavia, skúsime s plechovkou aj gesto “na zdravie”. :)