Homebrewing alebo aj domáce varenie piva, je pomerne jednoduché a nie príliš nákladné hobby, ktoré si zaslúži pozornosť každého milovníka kvalitného piva.



Najjednoduchší spôsob, ako začať je zadovážiť si set na výrobu piva, ktorého základom je fermentačná nádoba (zväčša s objemom 30 litrov) a „pivný vercajk“. Najdôležitejšou surovinou je mladinový koncentrát. Internetové stránky venované domácim pivovarom ponúkajú širokú škálu kvalitných koncentrátov od typických anglických pív až po cider (mušt).  Súčasťou väčšiny koncentrátov sú aj sušené kvasnice, okrem ktorých na prípravu piva potrebujete už len maltózu (cukor zvyšujúci kvalitu a stupňovitosť piva).

wpid-toasting-with-beer-mugs-with-sky-in-background_133632

Predtým, než začnete so samotnou prípravou piva, treba fermentačnú nádobu i vercajk poriadne umyť vodou a čistiacimi prípravkami a nechať kvalitne odkvapkať a vysušiť. Okrem špeciálnych prípravkov môžete použiť napríklad aj savo, určite sa však treba vyhnúť prostriedkom na umývanie riadu.

Podľa návodu rozrieďte mladinový koncentrát s vodou  v suchej fermentačnej nádobe, pridajte maltózu a kvasinky a poriadne premiešajte miešadlom. Fermentačnú nádobu dôkladne uzatvorte a nasuňte kvasný uzáver, ktorý zabráni vnikaniu vzduchu do nádoby a umožní unikaniu kysličníku uhličitého, a nalejte doň vodu.

Fermentačnú nádobu skladujte v miestnosti s približne 20-stupňovou teplotou. Primárne kvasenie môže trvať až do dvoch týždňov, je však možné, že vám pivo vykvasí už po troch dňoch.  Keď sa hladiny v kvasnom uzávere vyrovnajú, kvasenie je ukončené.  Ak chcete byť naozaj dôsledný, môžete si počas dvoch-troch dní hustomerom odmerať hustotu piva. Pokiaľ sa vám žiadna hustota merať nechce, dajte prednosť chuťovému testu   ̶  pivo je správne vykvasené, pokiaľ v ňom necítiť bublinky.

Homebrew-Bottles

Na rad prichádza stáčanie. Najefektívnejšie a vizuálne najzaujímavejšie sú určite sklené fľaše s keramickým pákovým uzáverom. Rovnako ako fermentačná nádoba, aj fľašky musia byť pred plnením umyté, poriadne odkvapkané a vyschnuté. Do každej naplnenej fľaše dajte fermentačný drops a poriadne ich uzatvorte . Vo  fľašiach bude prebiehať sekundárne kvasenie, ktoré potrvá približne dva týždne. Pivo je pripravené na konzumáciu, odporúčam však chvíľu vydržať, presunúť pivo na chladnejšie miesto a dať mu ešte aspoň ďalšie dva týždne. Neotvorené pivo vám v tmavej a chladnej miestnosti vydrží niekoľko mesiacov až rok (u nás však tak dlho nevydržalo nikdy).