Zabudnite na bryndzové halušky! Ak sa chystáte na EXPO do Milána, musíte mať žalúdok z ocele. Téma svetovej výstavy „Uživiť planétu, energia pre život“ znie síce lákavo, keďže pôjde v prvom rade o jedlo, pri potulkách po niektorých pavilónoch sa však môže stať, že narazíte na kulinárske špeciality, ktoré by ste pri triezvej mysli nikdy do úst nevzali.



Niektoré krajiny museli absolvovať mesiace dlhých medzinárodných vyjednávaní na vládnej úrovni, aby vybavili špeciálne povolenia pre lahôdky, ktoré sa u nich bežne konzumujú. Po prvý raz od roku 1992 bude možné v Taliansku oficiálne ochutnať fugu, typickú japonskú pochúťku vyrábanú z jedovatej ryby, bez toho, aby ste riskovali pokutu či väzenie. Toto jedlo totiž v minulosti spôsobilo smrť niekoľkých ľudí, a preto naň talianska vláda uvalila embargo. Na čas trvania výstavy bude povolená aj ďalšia delikatesa, ktorou je krokodíl zo Zimbabwe.

Osobitný boj museli podstúpiť vystavovatelia z miestnej Sardínie. Tradičnou špecialitou, ktorá sa po stáročia servíruje na tomto talianskom ostrove, je „porceddu“ teda pečené prasiatko. Európska únia však v roku 2011 zakázala jeho export mimo Sardínie, odvolávajúc sa na prípad afrického prasačieho moru, ktorý sa tu vyskytol v roku 1978. Absurdné embargo, ktoré vážne zasiahlo do ekonomiky ostrova, padlo pred pár dňami a prvé prasiatka na EXPO už odleteli.

expo jedla 2

Suroviny a jedlá, pre ktoré dosiaľ platí v Taliansku zákaz, musia byť dopravené v zapečatených balíkoch a otvorené len pod osobitným dohľadom zodpovedných pracovníkov. Všetok materiál, ktorý sa neskonzumuje, bude následne spálený. Na svetovú výstavu sa rozhodne nedostane psie mäso, bežne konzumované najmä v Kórei a iných ázijských krajinách, a neobjavia sa tam ani tzv. morské ďatle. Ich ťažba totiž nenávratne poškodzuje morské útesy.

Organizátori vypočítali, že v celom areáli bude počas trvania výstavy servírovaných 26 miliónov jedál, čo predstavuje 450 tisíc ton potravín. Medzi rarity, ktoré možno na EXPO okúsiť, či pri slabšom žalúdku aspoň pozorovať, patrí rozhodne vietnamské hadie víno, vodka so škorpiónmi a jedlá z medúz a rias. Kulinárskych experimentátori a odvážlivci by rozhodne nemali obísť pavilóny Future Food District. Pochutnať si tu môžu na škorpiónoch v čokoláde, thajských kobylkách, sušených termitoch či obrých larvách. Podľa Svetovej organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) je hmyz protoypom potravy pre budúcnosť, keďže už dnes tvorí neoddeliteľnú zložku stravy dvoch miliárd ľudí a môže významne prispieť k odstránenie problému hladu vo svete. Mňam!

Autor: Katka Žáková

Foto: Pinterest