Tento nekorunovaný kráľ našich lesov sa vo voľnej prírode dožíva až 30 rokov. My vám priblížime najdôležitejšie fakty z jeho života.



Na Slovensku sa pri prechádzkach prírodou môžeme stretnúť s medveďom hnedým eurosibírskym.

Obýva hornaté oblasti vo výške približne 700 – 1 500 m so zmiešanými a ihličnatými lesmi. K životu potrebuje ticho, dostatok vody a lesných plodov.

Medved hnedy (Ursus arctos)-65

Svoje teritórium si označuje pachovými značkami, výkalmi, ale najmä pazúrmi a záhryzmi na kmeňoch stromov. Pozor, jeho územie môže mať 20 – 60 km2.

Dĺžka jeho tela je 1,7 – 2,2 m a výška v kohútiku 90 – 125 cm. Dospelé medvede sú v priemere ťažšie a väčšie ako medvedice. Samce obyčajne vážia 140 – 320 kg, samice 100 – 200 kg .

Takýto maco má veľmi dobre vyvinutý čuch. Človeka alebo zviera dokáže zavetriť aj na 5 kilometrov. (My len veríme, že sa ovečkám na obrázku nič nestalo :))

prednaska PROLAIKA (180 of 390)

Rovnako výborne počuje. Jeho zrak však nie je taký dobrý, ako majú iné šelmy. Nehybné predmety rozozná iba na menšiu vzdialenosť.

Pre medveďa je charakteristická ťarbavá chôdza. Je to preto, že sa pohybuje obidvomi  nohami naraz.

Napriek tomu  dokáže vyvinúť veľkú rýchlosť a nedobehol by ho ani Forest Gump.

Na rozdiel od iných šeliem, medveď nemá vyvinutú takmer žiadnu mimiku tváre. Kvôli tomu je ťažké zistiť či je pokojný, alebo sa chystá zaútočiť. Nech je ako chce, toto medvieďa je na zjedenie.

prednaska PROLAIKA (267 of 390)

Veľa párov sa navzájom oslovuje macko. Ale aj tá vaša polovička zje na posedenie až dvanásť kilogramov poživne ako tento krásavec?

Keď začne padať prvý sneh,  medveď sa utiahne do svojho brloha. K jeho stavbe mu stačia mladé smrečiny, zvalený strom, skalný previs.

Vtedy je utajený a ukladá sa na zimný spánok. Nie je to však pravý spánok, ale polospánok, určitá letargia, z ktorej sa občas preberie a poprechádza okolo svojho brloha. Počas tohtoročnej zimy by sme ho mohli vidieť možno aj s touto bedničkou.

Počas zimy môže vychudnúť až o 20 %. Na jar vychádza vychudnutý a vyhladnutý . Jeho prvé kroky smerujú k prameňu.

prednaska PROLAIKA (178 of 390)

Medveď je všežravec, takže si po oddychu pomaly začína pochutnávať naozaj na kadečom. Žerie lesné ovocie, väčší hmyz, larvy mravcov, huby , korienky, trávu a samozrejme aj včelí med.

Potom si s plným bruchom poleňoší, povyvaľuje sa či dá kúpeľ v potoku.

Postupne prichádza obdobie ruje. Medvede a medvedice sú spolu iba v období párenia od mája do júla.

Medvedica čaká na prírastok 7 – 9 mesiacov, pričom zárodok sa vyvíja až posledných 8 – 10 týždňov. Niektoré samice sa pária až v jeseni počas takzvanej nepravej ruje.

V januári až februári prichádzajú na svet 2 – 3 malé medvieďatá s váhou asi pol kilogramu. Okolo krku majú svetlý hnedý pás. S matkou zostávajú takmer tri roky. Potom sa osamostatňujú a hľadajú si nové teritóriá.

prednaska PROLAIKA (268 of 390)

Žiadny Macko Pooh či Teddy Bear! Toto je pravý macko!

Medvieďatá dosahujú konečnú veľkosť až v desiatom roku života.

Cesty a necesty Martin (107 of 276) Medved hnedy (Ursus arctos)-2 Medved hnedy (Ursus arctos)-4 Medved hnedy (Ursus arctos)-12 Medved hnedy (Ursus arctos)-13 Medved hnedy (Ursus arctos)-14 Medved hnedy (Ursus arctos)-16 Medved hnedy (Ursus arctos)-17 Medved hnedy (Ursus arctos)-19 Medved hnedy (Ursus arctos)-24 Medved hnedy (Ursus arctos)-26 Medved hnedy (Ursus arctos)-34 Medved hnedy (Ursus arctos)-43 Medved hnedy (Ursus arctos)-77 prednaska PROLAIKA (170 of 390) prednaska PROLAIKA (172 of 390) prednaska PROLAIKA (173 of 390) prednaska PROLAIKA (174 of 390) prednaska PROLAIKA (175 of 390) prednaska PROLAIKA (176 of 390) prednaska PROLAIKA (179 of 390)

Foto: Tomáš Hulík