Ak hľadáte skutočnú kvalitu a úroveň slovenského piva, máme pre vás jeden tip.



Keď cestujete na východ Slovenska južnou trasou, teda cez Rožňavu, stojí za to zastaviť sa v nenápadnej pivovarskej reštaurácii na okraji mestečka. Vedľa reštaurácie, ponúkajúcej originálne pivovarnícke špeciality, ku ktorým si môžete dať znamenité pivo, stojí samotný malý pivovar, vyrábajúci pivo Kaltenecker, o ktorom vlastne bude reč.

Pivovarníctvo má v Rožňave dlhoročnú tradíciu. Keď bola Rožňava ešte vychýreným banským mestom a prichádzali do nej nemeckí banskí majstri, okrem svojho remesla so sebou priniesli aj kumšt varenia pivných špeciálov, čo  je pre dnešný Kaltenecker charakteristickým znakom (pôvod týchto pív od Nemcov sa odzrkadlil aj na súčasných názvoch pív, a vlastne aj samotného pivovaru).

Ak by sme mali hovoriť o slovenskom pive svetovej kvality aj dizajnu, Kaltenecker iste takým je.  Jeho nový výrobný závod bol otvorený v roku 2012 a má výrobnú kapacitu 15 000 hl piva za rok.beer-foam-cups-bottles-dark-light

Ponuka piva sa delí na celoročnú a sezónnu. Medzi základné pivá Kaltneckeru patrí Kras – desiatka, jedenástka a zázvorová dvanástka, potom pšeničný Weizen, polotmavý bavorský Märzen či tmavá trinástka Brokát, ale aj viacero viacstupňových špeciálov. Niektoré z týchto pív sa dajú nájsť aj na pultoch obchodných reťazcov po celom Slovensku či v niektorých podnikoch. Balené sú v klasických pollitrových, ale takisto „tretinkových“ fľašiach. K ponuke pivovaru patrí aj viac ako desať veľmi zaujímavých sezónnych špeciálov (na webe pivovaru nájdete konkrétne popisy k všetkým druhom).

Kaltenecker takisto ponúka skupinové degustačné prehliadky pivovaru pre pivných fajnšmekrov. Tak, na zdravie!