O tom by vám vedel porozprávať Gary Anderson, štyridsaťpäťročný chlapík zo Škótska. Ten si v januári odniesol z Londýna 250 000 Libier, čo je zhruba 340 000 Eur (pre porovnanie – priemerný Slovák na také prachy robí vyše 33 rokov). To všetko len preto, že v krčme okrem slopania piva s ginom zdvihol zadok zo stoličky a venoval sa svojej obľúbenej zábavke.



Tou jeho každodennou zábavkou boli šípky. Presne tak, klasická krčmová kratochvíľa, ktorá spestruje našincom pobyt v pohostinstvách. Len tí najlepší sa však dokážu presadiť na turnajoch, kde si môžu porovnať mušku s ostatnými frajermi. Žiaľ, na Slovensku sa týmto športom ani nepreslávite, ani nezbohatnete. Iná situácia je v krajinách na západ od nás, kde sa točia na naše pomery závratné peniaze (v krajine svojho vzniku, v Anglicku, patrí do prvej desiatky najpopulárnejších športov).

18. decembra minulého roka sa začal dvadsiaty druhý ročník Svetového šampionátu v londýnskom Alexandra Palace pod patronátov Profesionálnej šípkarskej organizácie s dotáciou neuveriteľných 1 250 000 Libier (po našom – vyše 1,7 milióna Eur). Ako sme už spomínali, výhra v hodnote 250 000 putovala do Škótska, no ani druhý finalista nepochodil zle. Náplasťou za prehru v poslednom zápase bola suma 120 tisíc Libier (smutným finalistom bol o desať rokov starší, dnes už legendárny Angličan Phil Taylor), neúspešní semifinalisti si poplakali na 60 tisíckami.

??????????????????????????

Šťastný majster sveta, Gary Anderson zvaný aj “lietajúci Škót”, po tom, čo si prilepšil domáci rozpočet o štvrť milióna libier (zdroj: sportsnewsireland.com)

Tento šport je naozaj nenáročný, hrať ho môžete hoc aj v montérkach hneď po šichte. Hlavne nech sa v tom cítite dobre a oblečenie vám nebráni vo voľnom pohybe ruky, ktorou hádžete. Miesta pre hru sú pre roduverného Slováka priam ideálne – všade tam, kde nájdete terč (čo sú zväčša reštauračné zariadenia, kde vám radi k náročnému tréningu načapujú nejaké to dobre vychladené). Skvelou správou pre nádejných začiatočníkov je to, že ho môžete hrať v akomkoľvek veku – teda pokiaľ dovidíte na terč a udržíte šípku v ruke.

Ale s tým alkoholom opatrne. Hoci pre majstrovstvo v tejto hre nemusíte na bruchu pestovať tehličky a poctivo dodržiavať „športové“ diéty, úplne bez kondičky tiež nemôžete byť. Základom je pevná ruka a bystré oko v kombinácii s duševnou pohodou. Nenadarmo špičkový hráči tvrdia, že 80% úspechu je v hlave. U nás síce davy fanúšikov nemôžete čakať, zato na západe profesionáli hrajú v športových halách pred niekoľko tisícovým publikom. A na to je už potrebné mať fakt pevné nervy, aby sa šípka pred hodom príliš netriasla.

philthepower.com

Šípkarská legenda Phil “The Power” Taylor sa musela tento rok uspokojiť “len” s titulom vicemajstra (zdroj: philthepower.com)

Poznáme obrovské množstvo šípkových hier. V Európe sú na turnajoch najpopulárnejšie typu X01. Za X si dosaďte čísla 3, 5, 7 atď, čo znamená presný počet bodov, ktoré treba nahrať (napr. 301). V každom kole má hráč tri hody, pričom sa mu hodené body odčítavajú. Vyhráva ten, kto sa prvý dostane na nulu. Aby to nebolo také jednoduché, treba hodiť presnú hodnotu zostávajúceho množstva bodov, inak sa vám toto kolo neráta (ak vám ešte ostáva hodiť 27 bodov, musíte hodiť napr. trikrát sedmičku).

Na spestrenie hry sa ešte pridávajú aj podmienky – počiatočné či výstupné:

Počiatočná podmienka (IN) – pokiaľ ju nesplníte, nezačnú sa vám body odpočítavať (príkladom je DOUBLE IN, čo znamená, že pokiaľ netrafíte doublové medzikružie, tak ste mimo hry).

Výstupná podmienka (OUT) – je obdobná ako IN, s tým rozdielom, že kým ju nesplníte, tak nekončíte (pri double out musíte hru zakončiť trafením terča v príslušnom poli doublového medzikružia).

Hádže sa zo vzdialenosti 2,37 m na kruhový osemnásťpalcový terč rozdelený na dvadsať častí so stredom vo výške 1,73 m od zeme. Každý hráč hádže troma šípkami (tí, ktorí sa venujú tejto hre vážnejšie, majú vlastné). Tie sa používajú podľa typu terča – do elektronických s plastovými hrotmi, do klasických s oceľovými.

Ešte k terčom: Elektronické terče najčastejšie stretnete v našich pohostinstvách (výhodou je, že vám automaticky odrátavajú body); na turnajoch, či už profesionálnych alebo amatérskych, sa používajú najčastejšie klasické, zväčša vyrobené zo sisalu. Tu je však už nutná prítomnosť rozhodcu, ktorý odraátava body.

Ostáva už len nabrúsiť hroty, vyrovnať letky a hor sa do najbližšej krčmy trénovať – 250 000 Libier predsa stojí za to!

Takúto kulisu môžu závidieť profi-šípkarom naši ligový futbalisti

Zdroj: www.youtube.com