Keďže sa nám blíži leto a ako všetci vieme, na Slovensku prší počas tohto obdobia len dvakrát do týždňa (v sobotu a v nedeľu), možno v takéto dni budete rozmýšľať, kam by ste sa vybrali so svojim novým objavom. Úplne na začiatok vás chceme upozorniť, že ak vám v hlave skrsla myšlienka vybehnúť s cicou niekam von na čerstvý vzduch, lebo šikovný doktorko z TV predpovedal na víkend pekné počasie, dbajte na to,  že tento pán obyčajne počasie síce trafí, avšak už menej často trafí štát nad ktorým sa preženie…  



Jedným z osvedčených spôsobov ako stráviť večer,  po ktorom by mala prísť zaslúžená odmena, je dobrá večera v peknom prostredí. Úplne v ideálnom prípade by mohla stáť o trochu menej ako mesačný nájom garzonky. Nájsť však v dnešnej dobe reštauráciu, ktorá by spĺňala všetky tieto atribúty, vôbec nie jednoduché. Vo väčšine slovenských reštaurácií totiž hneď na úvod zaskočíte čašníka už tým, že sa našiel odvážlivec, ktorý sa rozhodol u nich najesť a aby sa to nebodaj nestalo pravidlom, dá vám pocítiť, že tu žiadnych takých samozvaných špekulantov nepotrebujú.

Ak sa vám ale napriek tomu podarilo prebojovať cez túto miestnu domobranu až k stolu, mali by ste rátať s tým, že sa vo väčšine slovenských reštaurácií rozhodli zavesiť varenie na klinec a z nejakého dôvodu sa naši prevádzkari zhodli, že jediným správnym spôsobom, ako sa má pripraviť jedlo, je vysmážanie. Samozrejme, je dobrým zvykom ponúknuť zákazníkovi široký výber, a tak treba vysmažiť každý druh mäsa a syru, ktorý ponúka hypermarket vo vedľajšej uličke.

Napriek týmto nedostatkom, nemôžeme našim reštauráciám uprieť snahu kráčať s dobou. Pred pár rokmi totiž postrehli, že v šírom svete letí trend zdravého stravovania, a tak pohotovo nakrájali do zeleninovej oblohy, ktorú pôvodne podávali k smaženému syru, kúsky polosurového kuracieho mäsa a wuala… k ponuke pribudol kurací šalát… Prejdime ale k podstate veci a povedzme si niečo o tom, ako oddeliť zrno od pliev a nájsť reštauráciu, v ktorej bude možné stráviť príjemný večer pri chutnom jedle.

reštika

Prvé náznaky ako k vareniu v danom podniku pristupujú, si máte často možnosť všimnúť už z vonku. Ak je v reštaurácií na stoloch aspoň čiastočne prestreté a nie je o ôsmej večer úplne prázdna, je to určite dobré znamenie. Ak si totiž prevádzka dala tú námahu pripraviť sa na vás a slušne prestrela stôl, môžete predpokladať, že si niekto podobnú námahu dal aj v kuchyni. Rovnako aspoň čiastočná naplnenosť dotvára dojem, že ich služby sú odskúšané a ľudia sú zrejme ochotní sa vrátiť. Ak vás navyše pri vstupe do podniku čašník slušne privíta, môžete sa radostne pobrať k stolu. Ďalším napovedateľom úrovne kuchárskych zručností je jedálny lístok. V tomto prípade platí, že menej je niekedy viac. Iste, široká škála jedál môže na prvý pohľad pôsobiť dobre, ale mali by ste si uvedomiť, že vzadu v kuchyni stoja pravdepodobne dvaja kuchári s maximálne jedným pomocníkom, a teda ich schopnosť pripraviť pre vás chutné a čerstvé jedlo je obmedzená. Ak jedálny lístok ponúka desiatky jedál je isté, že väčšina z nich je zmrazená (v niektorých prípadoch aj niekoľko dní), takže vy si o pár minút budete pochutnávať na mikrovlnkou vyhriatom polotovare. Naopak, čím menej jedálny lístok ponúka, tým vyššia je pravdepodobnosť, že vaša večera bola uvarená čerstvo a vy si budete môcť pochutiť na dobrom jedle, pripravenom šikovným profesionálom.

Možno to vyznie zvláštne, ale aj správanie čašníka k vám ako hosťovi, môže veľa napovedať o tom, aká dobrá bude vaša večera. Všímajte si jeho vystupovanie, ak je čašník slušný a ochotný poradiť, dáva tým najavo, že ho práca baví a pracuje pre reštauráciu, ktorá kladie dôraz na detail. Ak ale naopak vystupuje arogantne a bez záujmu, dá sa predpokladať, že aj zbytok personálu má k svojej práci rovnako laxný prístup. Pokiaľ je schopný poradiť pri výbere jedla, je tu zas predpoklad, že kuchyňu tunajšej reštaurácie dobre pozná a sám sa tu stravuje rád. Nuž a ak preberie inciatívu a ponúkne vám k jedlu vhodný nápoj, je to neklamná známka toho, že dnes urobíte dojem nie len na cicu, ale aj vy sami odídete domov spokojný a s plným bruchom.

Takže chlapi, cez víkend kašlite na desinku s utopencom a venujte tej vašej príjemný večer.

Autor: Alabuk