Dlhodobo držíte redukčnú diétu (alebo si to prinajmenšom myslíte) a tá ručička na váhe nejde a nejde dole? Možno robíte jednu z najzákladnejších chýb. Poďme sa pozrieť, ktoré sú tie najtypickejšie.

1. Málo jedla!
Áno, niektorých ľudí tento fakt doslova šokuje, ale jesť príliš málo je pre chudnutie kontraproduktívne. Tým, že zjete menej jedla dávate svojmu metabolizmu signál, že sa má “hodiť” do šetriaceho režimu. Potom spraví vaše telo všetko preto, aby “prežilo”. Obmedzia sa všetky pre tú chvíľu pre neho menej podstatné procesy a energetický obrat sa vám spomalí  ̶  tzv. zníži sa bazálny metabolizmus. Zhoršuje sa hormonálna odpoveď a zrazu po istom čase chudnutia prestanete chudnúť úplne, resp. nastáva opačný efekt  ̶  aj z tých šalátikov a bieleho mäska začnete priberať.



Pravidelne prichádzajú k nám do Centra Výživy a Tréningu ľudia s prosbou o pomoc, že za 3-4 mesiace schudli 10-12  a viac kilogramov, ale už 6 mesiacov sa nevedia pohnúť z miesta, niektorí dokonca začali aj z toho mála čo zjedia priberať. My ich musíme potom nastaviť znova do normy a vrátiť ich metabolizmus a spaľovanie naspäť, aby sa konečne pohli ďalej vo svojich cieľoch.

 

2. Veľa jedla!
Keď robím jedálničky klientom, tak často vidím, že si nevedia odhadnúť a ustrážiť množstvo kalórií, ktoré prijmú, aj keď zloženie stravy môže byť vyhovujúce. Samozrejme, pomer bielkovín, sacharidov a tukov je dôležitý, energetickú bilanciu neoklameme. Platí jednoduché pravidlo. Rovnováha funguje, keď sa príjem rovná výdaju. Ak nemáme väčší výdaj ako príjem, tak nemáme ako schudnúť.

Často sa stretávam s tým, že si ľudia nevedia “ustrážiť” určité potraviny. Napr. nezarátajú do príjmu 1 dcl mlieka do kávy. Keď tých káv vypijú denne 5, čo nie je nič neobvyklé, tak máme z toho zrazu pri plnotučnom mlieku zhruba 1 500 kJ. Čo je napr. jedna porcia kuracích pŕs s brokolicou a jogurtovo-cesnakovým dresingom. Alebo pol hodina behu. Samozrejme, záleží od veľkosti porcie a spôsobu, akým tú polhodinu ubehneme.

MG_2996

Veľakrát sa vyskytuje aj “zabudnutie” započítavania oleja na varenie do energetického príjmu dňa. Na 3 porcie mäsa, ktoré hlavne chlapi túžiaci po zvýšení množstva svalovej hmoty vedia zjesť za deň, sa používajú často aj 3-4 polievkové lyžice oleja. Lenže to môže tvoriť opäť až 1 500 kJ.
Ďalšou podceňovanou potravinou bývajú orechy. Veľa ľudí pochytilo najmä z internetu, že je to zdravá forma pochutiny na “zobnutie”. Čo je, samozrejme, pravda, ale 50 g orechov môže takisto obsahovať plus-mínus 1 500 kJ. A 50 g orechov je naozaj “za hrsť”.
Stačí, ak zrátame tieto 3 veci dokopy a máme 4 500 kJ. A to potom môžete zjesť denne aj 5 porcií šalátov s mäsom a nikam sa nepohnete.

3. Po šiestej večer žiadne jedlo!
Opäť veľmi klasická situácia. Tento mýtus sa často nachádza hlavne v rozličných dámskych magazínoch, kde sú v každom čísle minimálne 2 kapustovo-ryžové diéty a 3 varianty oddelenej stravy (rezeň zjete v kuchyni a šalát v obývačke). Nebudeme sa zamotávať do situácie, keď človek pracuje na ranné, poobedné, večerné, resp. striedavé zmeny a keby dodržiaval nejedenie po 6. večer, vyzeralo by to veľmi zaujímavo.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-breakfast-table-healthy-food-image23191090

Zoberme si učebnicový prípad, keď človek ide spať o 23:00 a budík má na 7:00. Posledné jedlo si dá podľa týchto zásad o 17:45. Lenže odvtedy prejde 5 hodín, kým ide spať. Ďalších 8 hodín spí. To je 13 hodín bez jedla. Čiže zhruba polovica dňa. Telo má tiež svoj prirodzený biorytmus a metabolické pochody, ktoré sa sčasti dajú a sčasti nedajú ovplyvniť. Ak nechám telo polovicu dňa vyhladovať, nemôžem čakať také efektívne výsledky, ako keď metabolizmus ostáva v strehu. Inzulín produkovaný v pankrease má tiež svoj režim a aj svoje tzv. peaky, keď sa pulzne vyplavuje do krvného obehu. Nejedením po 6. mu len komplikujeme jeho funkciu a môžeme ho tým dokonca tak zblbnúť, že prestane fungovať správne.

Stále platí, že je lepšie jesť ako nejesť, no je veľmi dôležité to, čo zjeme. Niektorí hovoria, že raňajky sú najdôležitejšie. Ďalší, že najzásadnejšie je nutričné zloženie večere a iní, že správne načasovanie obeda. Nesúhlasím ani s jedným. Dôležité je deň správne začať a naštartovať spaľovanie, počas dňa ho udržiavať a na záver správne načasovať posledné jedlo a jeho energetické zloženie, aby som si hladovaním neznižoval metabolizmus a nevyhadzoval tromfy na tukové bunky z rukáva.