Sushi buď milujete, alebo nenávidíte. Pokiaľ patrí váš nový objav do prvej kategórie, pozvanie na túto ázijskú delikatesu je trefa do čierneho. V prípade, že ste skôr stejkový typ a doposiaľ ste videli tento exotický pokrm len na obrázku, môžete sa strápniť hneď na začiatku večera, ktorý mal mať pôvodne prívlastok romantický. Napríklad už len tým, že začnete jesť sushi príborom. Náš manuál z vás za pár minút urobí znalca, ktorý zapôsobí na každú sushi maniačku.



 

Ohúrte ju znalosťami z histórie

Hoci je všeobecne vžité, že sushi je japonské tradičné jedlo, v skutočnosti pochádza z Číny. V krajine vychádzajúceho slnka ho ochutnali až v ôsmom storočí a dnešnú podobu získalo približne pred tristo rokmi. Prvé zmienky o sushi siahajú až sedemsto rokov pred náš letopočet. Ryžovú hmotu používali rybári najskôr ako konzervant, do ktorého na niekoľko mesiacov ukladali surovú rybu pokrájanú na plátky. Keďže ryža prirodzene kvasí, nasolenej rybe nedovolí hniť. Práve kvasená ryža dodávala rybe kyslastú chuť, z čoho je odvodený aj význam slova sushi, ktoré sa dá preložiť ako kyslosť.

Jedzte štýlovo, teda rukami

Veľa ľudí konzumuje sushi pomocou paličiek, ale pokiaľ je jemná motorika vašou slabou stránkou, je celkom možné, že sa s nimi viac natrápite, ako najete. Ale máme pre vás dobrú správu. Tento druh jedla jedia najväčší gurmáni rukami. Samozrejme, nie tým spôsobom, že vezmete sushi do dlane a hodíte ho do seba. Treba ho chytiť medzi palec a prostredník a potom ho celé vložiť do úst. Sushi pred konzumáciou namáčajte do sójovej omáčky a hneď nato do wasabi, alebo si tieto dve ingrediencie rovno zmiešajte dokopy. Zázvor slúži na neutralizáciu chutí po každom súste a umožní vám intenzívne si vychutnať ďalšie kúsky. Ozaj, ešte k tým paličkám. Nikdy ich nezapichnite do ryže! Toto robia Japonci len na karoch!

Ako ozajstný znalec musíte byť doma aj v druhoch sushi. Tu sú:

Maki

Tento typ je v našich končinách asi najobľúbenejší. Ide o rolku z morskej riasy plnenú ryžou v kombinácii so surovou rybou alebo zeleninou.

Maki sushi

Nigiri

Je to vytvarovaný valček ryže, na ktorom je položený plátok surovej ryby, krevety, krabia tyčinka, vaječná omeleta, kaviár alebo avokádo.

Nigiri sushi

Sashimi

Sú to kúsky čerstvej surovej ryby bez ryže, ktoré sa podávajú len so sójovou omáčkou, wasabi a zázvorom.

Sashimi sushi

Temaki

Ide o plátok morskej riasy zvinutý do kornútku, plnený ryžou, surovými rybami, zeleninou alebo kaviárom.

Temaki sushi

California Roll

Vyzerá podobne ako maki, len s tým rozdielom, že morská riasa je vo vnútri a ryža po obvode. Tento druh sushi môže byť ozdobený kaviárom alebo sezamom.

California sushi

Chirashi

Je to niečo ako sushi šalát. Podáva sa v miskách a buď tvorí spodnú vrstvu ryža, na ktorej sú naaranžované rôzne suroviny, alebo je všetko premiešané dohromady.

Chirashi

Gunkan

Táto, v porovnaní s maki, o niečo väčšia rolka z morskej riasy je plnená kaviárom z lososa alebo z lietajúcich rýb.

Gunkan sushi

Na záver pridávame video s postupom prípravy maki. To pre prípad, že by ste sa rozhodli pozvať svoju lásku na večeru k vám domov. :-)

Zdroj: Youtube.com |  Foto: Depositphotos.com, foodiesfeed.com, diffen.com, seriouseats.com,  gourmettraveller.wordpress.com, sushiaroma.it