Spojené štáty americké zaznamenali prvýkrát v histórii prípad nakazenia sa baktériou odolnou voči najsilnejšiemu známemu antibiotiku. Superbaktéria vystrašila aj odborníkov, ktorí zároveň predpovedajú začiatok konca antibiotických liečiv.



V moči 49-ročnej pacientky z Pennsylvánie objavili minulý mesiac lekári nový druh baktérie. Superbaktéria je z kmeňa E.coli a je rezistentná voči antibiotiku kolistín, čo je suverénne najsilnejšie antibiotikum, aké bolo v histórii vyvinuté. Tento liek slúži na boj s tými najsilnejšími a najodolnejšími baktériami, medzi ktoré patrí aj rodina baktérií CRE. Medzi lekármi je prezývaná “nočná mora”, a to aj preto, že v niektorých prípadoch CRE zabilo až 50 % pacientov.

Kompetentní zdôrazňujú, že nie je dôvod na paniku. Nová superbaktéria sa údajne dá vyliečiť kombináciou iných antibiotík, no zároveň naznačujú znepokojenie, že ak kmeň E.coli dokázal zrezistentnieť voči kolistínu, v budúcnosti sa máme pripraviť na to, že baktérie dokážu túto vlastnosť prebrať.

Superbaktéria odolná voči kolistínu sa v USA objavila po prvýkrát. Avšak už v novembri 2015 informovali britské a čínske média, že sa touto baktériou nakazila malá skupinka ľudí v Číne. Nákaza pochádzala z bravčového a surového hovädzieho mäsa. Prípady výskytu baktérie sa neskôr hlásili aj v Európe. Lekári sa zhodujú, že nová superbaktéria môže byť začiatkom konca liečenia antibiotikami. To by znamenalo medicínsky návrat do histórie. Zápaly, ktoré sú dnes pomerne ľahko liečiteľné by sa stali vážnym problémom. Percento smrteľných prípadov, napríklad pre zápal pľúc, by podrástlo.

V USA sa momentálne rozbehla veľká pátracia akcia po zdroji baktérie. Testujú sa stovky vzoriek mäsa z maloobchodného predaja, aby sa vypátrala farma, z ktorej môže baktéria pochádzať. Samotná pacientka aj jej rodina sú tiež neustále podrobovaní pedantnému výsluchu, aby sa čo najskôr vypátral zdroj.

Kolistín je v čínskych chovoch bežne používaný, vďaka čomu mohla baktéria získať odolnosť voči antibiotiku. Prenos zo zvieraťa na človeka je relatívne bežný pri práci so surovým mäsom. Ideálnym prostredím na prenos baktérií sú miesta, kde je chov blízko stánkov s jedlom, čo je v Číne bžený jav.

zdroj: washingtonpost.com l foto: depositfoto.com

KOMENTÁRE

Please enter your comment!
Please enter your name here