Ochutnali by ste pečené morské prasa? Žiaden problém? A čo tak syr plnený larvami? Pozrite sa s nami na výber najnechutnejších jedál naprieč svetovou kuchyňou.



Haggis

Národné škótske jedlo pozostávajúce z ovčích sŕdc, pečení a pľúc. To všetko dokopy uvarené v ovčom žalúdku. Ak túžite túto dobrotu ochutnať, navštívte Škótsko 25. januára, kedy ju podávajú v každej škótskej rodine na počesť osláv narodenia národného básnika Roberta Burnsa. Dobrú chuť!

Haggis

Grilované morské prasa

Obľúbená delikatesa národov Južnej Ameriky. Namiesto maznania sa s domácim miláčikom, si na ňom radi zamaškrtia. Tak nabudúce, keď na vás príde hlad, šup šup s morčaťom na gril. Mňamka.

Pečené morské prasa

Sandwich z vyprážaných mozgov

Pôvodne sa tento pokrm, pochádzajúci zo St. Louis v Missouri, pripravoval z hovädzích mozočkov. Neskôr však americké zákony predaj kravských a býčích mozgov zakázali, a tak si dnes môžete pochutnať na jeho bravčovej verzii. V prípade, že túžite po origináli a ste aj vyznávačom adrenalínových športov, skúste si ho pripraviť doma. Chorobu šialených kráv by sme ale na vašom mieste neriskovali. Stačí, ak už máte jednu doma.

Sandwich z mozgu

Balut

Jedno z najbizarnejších filipínskych jedál. Jedná sa o uvarené, nevyliahnuté, vyvinuté embryo sliepky alebo kačky. Stretnúť sa s ním môžete aj v Laose, Vietname či Kambodži. Úbohé vtáčie mláďa si pravdepodobne pípne len raz, v hrnci.

Balut

Surströmming

Fermentované slede v konzerve je švédskou špecialitkou, ktorú je kvôli extrémnemu zápachu zakázané prepravovať v lietadle, radí sa dokonca k tým najodpornejším na svete. Takže ak sa práve chystáte na vaše dlho očakávané rande, toto radšej nejedzte. Frajerka by síce stretávku ohodnotila ako nezabudnuteľnú, lenže nie v dobrom svetle.

Surstromming

Akutaq

Dostali ste chuť na pravú aljašskú zmrzlinu? Táto sa neskladá zo smotany a tvarohu, ale zo sobieho či tulenieho tuku, ktorý sa vyšľahá na tú správnu konzistenciu a už sa len pridajú lesné plody a sneh. Konečne viete, čo robiť so snehom v zime pred domom.

Akutaq

Blodplättar

Alebo inak povedané krvavé palacinky. Ide o pokrm pôvodom zo Škandinávie, ktorý sa pripravuje rovnako ako klasické palacinky. Akurát miesto vody použijete krv. Fanynky série Twilight už konečne budú vedieť, čím pohostiť svojho upírskeho Edwarda.

Blodplättar

Casu Marzu

Tradičný sardínsky syr vyrábaný z ovčieho mlieka. Zvláštnosťou je, že syr je zámerne infikovaný larvami.  Podáva sa vo vysokom štádiu rozkladu. Áno, aj s chrobáčikmi. Taliani si ho musia vyrábať a pri tom je riešenie také jednoduché. Stačí zájsť do hociktorého obchodného reťazca na Slovensku.

Casu Marzu

Escamol

Pri hmyze ešte ostaneme. Escamol je názov mexického jedla pozostávajúceho z lariev mravcov. Presne tak, to, čo na obrázku vyzerá ako ryža, v skutočnosti ryža nie je.

Image09

Khash

Obvyklé jedlo kaukazských a balkánskych štátov, ako sú napríklad Arménsko, Gruzínsko či Bulharsko. Pripravuje sa z ovčích alebo hovädzích hláv a kopýt varených na spôsob polievky. Veď predsa viac hláv, viac rozumu.

Image10

Zdroj|Foto: en.wikipedia.org