Príprava steakov je vraj doménou mužov. Keď si myslíte, že stačí hocijaký kus mäsa ochutiť grilovacím korením, hodiť ho na panvicu alebo gril, trochu poobracať a o chvíľu máte delikatesu hotovú, ste na veľkom omyle. Môžete totiž urobiť niekoľko chýb, ktorých by ste sa mali pri príprave ozaj chutného steaku vyvarovať.



Nie je mäso ako mäso

Základ fantastického steaku je kvalitné mäso. Samozrejme, môžete použiť aj kuracinu alebo bravčovinu, ale pravý steak sa robí z hovädziny, ideálne zo sviečkovej alebo z roštenky.

priprava sushiPrečítajte si tiež:
Zbaľte ju na sushi. Predveďte sa ako znalec!

Z chladničky rovno na panvicu? Zabrzdite!

Keď vyberiete mäso z chladničky a hodíte ho rovno na gril alebo rozpálenú panvicu, prakticky ho znehodnotíte. Steak bude nedorobený, na povrchu sivastej farby a chuť tiež nebude bohviečo. Takže najskôr nechajte tenšie plátky mäsa odležať pri izbovej teplote približne pol hodiny, hrubšie kúsky potrebujú tak dve, tri hodinky.

Zabudnite na grilovacie korenie

Veľa ľudí ho síce používa, ale robia veľkú chybu. Na steakoch je totiž fantastická práve výrazná chuť mäsa, ktorú rôznymi koreniacimi zmesami doslova zabijete. Úplne stačí posoliť ich hrubou soľou a okoreniť čerstvým mletým korením. Môžete ich ozvláštniť aj bylinkami, napríklad tymianom či rozmarínom.

Hovädzí stejk

Nikdy nie na miernom ohni!

Panvica či gril musia byť maximálne rozpálené. Na panvicu nedávajte žiaden olej, radšej ním ľahko potrite mäso. Pokiaľ položíte steak na slabo rozpálený povrch, nezatiahne sa a všetka šťava vytečie von. Na záver pečenia stačí do výpeku hodiť kocku masla a máte hotovú aj výbornú omáčku.

Hotový steak odhadnú odoka iba profíci

Musíte pripraviť veľa steakov, aby ste sa formou pokusu a omylu naučili presne odhadnúť, kedy je jedlo hotové. Samozrejme, veľa závisí aj od druhu a veľkosti mäsa či teploty, pri akej ho pečiete. Profíci vedia odhadnúť, či je steak dostatočne prepečený podľa dotyku. Ale ideálne je použiť vpichový teplomer.

Dajte mu čas

Tá úžasná vôňa provokuje vaše chuťové poháriky a vy sa neviete dočkať, kedy si na steaku pochutnáte. Napriek tomu zadržte a po dopečení nechajte mäso 10 až 15 minút odpočívať. Pokiaľ sa doňho pustíte hneď, pri rozkrojení z neho vytečie všetka šťava a na dokonalú chuť môžete zabudnúť.

Zdroj: Youtube.com Foto: Depositphotos.com, Pixabay.com

KOMENTÁRE

Please enter your comment!
Please enter your name here