Nenechajte sa odradiť zápachom. Olomoucké tvarôžky sú božsky chutiaca špecialita!



Za charakteristickú vôňu, podľa ktorej Olomoucké tvarôžky okamžite identifikujete, môže rozklad bielkovín v odtučnenom mlieku, z ktorého sa vyrábajú. Zrejúci stolový syr má typickú pikantnú chuť a zlatistá farba z neho robí zlatý nuget medzi syrmi. Teda aspoň pre gurmánov.

Pôvodný názov sedliacke tvarôžky by mohol vzbudzovať dojem, že išlo o jedlo chudoby, no pravdou je, že mazľavo-voňavá pochúťka si svoje miesto našla aj na kráľovských stoloch. Prvé zmienky o kvarglách, ako sa tiež syr nazýva, sú z pätnásteho storočia. V 17. a 18. storočí už mali pevné miesto v jedálničkoch naprieč všetkými spoločenskými vrstvami a boli tak populárne, že sa dokonca používali aj ako pláca za prácu. Takto odmeňovaní boli, napríklad, studniari v Hradečnej pri Uničove v roku 1601, ktorí dostali za jednú vyhĺbenú siahu 1 zlatý a 2 kopy tvarôžkov. Ich spoločenská hodnota ešte viac vzrástla, keď boli vo Viedni v roku 1872 na svetovej výstave aj ocenené.

Tvarôžky majú dlhú históriu, rovnako ako manufaktúra Aloisa Wesselsa.
Tvarôžky majú dlhú históriu, rovnako ako manufaktúra Aloisa Wesselsa.

Historickým základom je netučný tvaroh a soľ. Zmes sa pripravovala v drevených sudoch, v ktorých ju šliapali mladé devy. Následne sa pomocou drevených foriem budúci syr tvaroval do koliesok, tyčiniek alebo kociek. Nasledovalo troj- až štvordňové schnutie, opláchnutie vodou a ďalších pár dní dozrievania. Dnešná výroba sa líši pridaním regulátorov kyslosti a mliekárenských kultúr. Miesto dievčat a drevených sudov sa používajú stroje a antikorové nádoby. Hygienické predpisy nepustia.:)

DSC_3580

Ako každá správna tradičná delikatesa, aj Olomoucké tvarôžky majú svoje múzeum. To nájdete v Lošticiach, približne tridsať kilometrov od Olomouca. Prečo práve tu? Prívlastok „Olomoucké“ syr získal vďaka predaju na Olomouckých trhoch. Výroba bola vždy v Lošticiach. Dedinka bola tak malá, že sa proste ujal názov podľa väčšieho a významnejšieho mesta. Loštice si však svoj gurmánsky poklad nenechali vziať. Pôvodná manufaktúra Aloisa Wesselsa stojí dodnes a ponúka múzeum, ktoré vás oboznámi s históriou, výrobou a tiež budúcnosťou jedinečnej pochúťky. Prehliadka končí v predajni, ktorá ponúka veľmi pestrú variáciu tvarôžkov. Ochutené cesnakom, čili, klasické, veľké. Nebudete si vedieť vybrať.

Múzeum aj s predajňou sa nachádzajú v Lošticiach na námestí.
Múzeum aj s predajňou sa nachádzajú v Lošticiach na námestí.

Kvargle by nemali byť výsadou jedálničkov gurmánov a pivárov. Syr obsahuje len zanedbateľné množstvo tuku. S miernou nadsázkou by sme mohli povedať, že ide o čisté bielkoviny, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné. Najväčší fajnšmekri tvarôžky skladujú na radiátoroch, pretože poriadne prezreté a roztečené chutia najlepšie. Ak s radosťou výraznú arómu prenecháte najväčším fanúšikom, môžete tvarôžky napríklad vypražiť. Klasicky ako dobre známy „smažák“.

Ponuka jedál z tvarôžkov je bohatá.
Ponuka jedál z tvarôžkov je bohatá.

Najväčším prekvapením aromatického syru sú zákusky, ktorých základom sú práve Olomoucké tvarôžky. Netypickú cukráreň nájdete v Lošticiach. V roku 2012 ju otvorila rodina Poštulkovcov a aj napriek prvotnému zdráhaniu sa nadšencov gastronómie sa dnes teší veľkej obľube. Až tak veľkej, že pobočku cukrárne nájdete aj v Olomouci. Charakteristický zápach je v zákuskoch potlačený prevažne sladkými ingredienciami, a ak by vás hostiteľ neupozornil, čím vás ponúka, zrejme by ste tvarôžky v zákusku ani nepostrehli.

olomoucke tvarozky
Trúfli by ste si? Zrejme by ste boli veľmi milo prekvapený.

Olomoucké tvarôžky sú nepochybne delikatesou svetovej úrovne. Preto si zaslúžia aj vlastný festival. Prvý ročník sa odohral tento rok v apríli na Hornom námestí v Olomouci a viac ako prekvapil doslova všetkých zúčastnených. Organizátorov a predávajúcich neuveriteľnou účasťou, návštevníkov množstvom ponúkaných špecialít. Budúci ročník by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Teda minimálne vtedy, ak sa považujete za milovníka gastronómie.

olomoucke tvarozky
Prvý ročník tvarôžkového festivalu na Hornom námestí v Olomouci sa tešil až nečakanej účasti.

Foto: autor, chrisinbrnocr.blogspot.com