Slony fascinujú ľudí odnepamäti. Tieto majestátne tvory sú najmohutnejšími suchozemskými cicavcami na svete. Spomedzi troch druhov je najväčší slon africký. Tieto zvieratá sa dožívajú okolo 80 rokov, teda pokiaľ ich život predčasne neukončia pytliaci. Slonie kly sú totiž ešte stále lukratívnym obchodným artiklom. My vám prinášame 14 zaujímavých faktov, ktoré vám život slonov priblížia o niečo viac.



1. Slonie mláďatá vážia pri narodení okolo 100 kíl.

Slonie mláďa

2. Kvôli slonovine zabijú pytliaci denne až 100 slonov.

3. Slon africký má najlepší čuch v celej živočíšnej ríši.

4. Slony spia len dve až tri hodiny denne.

5. Dospelý slon skonzumuje denne až 300 kíl potravy a vypije 160 litrov vody.

Slon

6. Pokiaľ slony zaregistrujú vo svojom okolí človeka, podľa hlasu vedia rozoznať, či ide o muža alebo ženu.

7. Slon dokáže zacítiť zdroj vody až do vzdialenosti 20 kilometrov.

Slony

8. Verili by ste, že sa tieto majestátne tvory boja včiel?

9. Gravidita sloních samíc trvá dva roky.

10. Slon počuje volanie svojho súkmeňovca až na vzdialenosť osem kilometrov.

11. Viete, prečo sa slony tak radi váľajú v piesku? Pretože chráni ich kožu pred spálením.

Slony

12. Najväčší slon na svete vraj vážil 10 553 kíl a bol vysoký bezmála štyri metre.

13. Slony majú medzi sebou silné sociálne väzby. Starajú sa o zranených, slabých či osirotených členov svojho stáda. Ak malé sloníča príde o matku, zvyčajne si ho adoptuje niektorá zo starších sloníc. Tieto úžasné tvory smútia za mŕtvymi členmi svojho stáda.

Slony

14. Vedúce postavenie v stáde slonov majú samice. Čím sú staršie, tým viac sú rešpektované.

Foto: Pixabay.com